Στον ετήσιο κύκλο δραστηριοτήτων του Συλλόγου συμπεριλαμβάνεται μία σειρά από εκδηλώσεις με μουσικοχορευτικό περιεχόμενο, συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις και γιορτές.
Πανηγύρι Αη Γιώργη
- Κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε από την εποχή ίδρυσης του Συλλόγου το παραδοσιακό ετήσιο Πανηγύρι του "Άγιου Γεωργίου", με εκδηλώσεις και χορευτικά προς τιμήν του πολιούχου της Κάτω Γέφυρας. Η γιορτή ξεκινά συνήθως νωρίς το πρωί με την περιφορά της εικόνας του Αγίου, με παραστάτες ντυμένους με την παραδοσιακή μακεδονική στολή. Επί πολλά έτη, και με τη συμμετοχή του Αθλητικού-Μορφωτικού Συλλόγου συνεχιζόταν με αθλοπαιδιές στο γήπεδο του χωριού και ολοκληρωνόταν το βράδυ με το γλέντι που άναβε στην κεντρική "πλατεία", όπου, στην κεντρική σκηνή παρουσίαζαν όλα τα τμήματα, και ειδικά τα τμήματα παραδοσιακών χορών, την πρόοδο τους. Οι παρευρισκόμενοι είχαν πάντοτε τη χαρά να θαυμάζουν και το ταλέντο άλλων χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, που συνηθίζεται να φιλοξενούνται στα πλαίσια της γιορτής.
Στα πλαίσια της ίδια εκδήλωσης λαμβάνουν συνήθως χώρα και εκθέσεις από άλλα τμήματα δραστηριοτήτων του Συλλόγου ή Καλλιτεχνών της Κάτω Γέφυρας, όπως εκθέσεις:
- χειροποίητων κεντημάτων, μακραμέ, λασέ, κεριών, χαλκοτεχνίας, βιτρώ, φωτογραφίας και ζωγραφικής.
Κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια προστέθηκαν και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις στον τόπο μας όπως: Τα Κατωγεφυριώτικα και το Κατωγεφυριώτικο Καρναβάλι.
Κατωγεφυριώτικα
Κατωγεφυριώτικα
- Τα ΚΑΤΩΓΕΦΥΡΙΩΤΙΚΑ ξεκίνησαν προ δεκαετίας περίπου σαν μια 3ήμερη εκδήλωση σε συνεργασία με τον Αθλητικό-Μορφωτικό Σύλλογο της Κ. Γέφυρας "Μακεδόνες" ~και τις ευγενικές χορηγίες της Νομαρχίας και του Δήμου~ που λάμβανε χώρα στο γήπεδο του χωριού. Το πρόγραμμα ήταν ποικίλο και πρόσφερε στους επισκέπτες τη μία ημέρα παραδοσιακό, τη δεύτερη λαϊκό και την τρίτη έντεχνο μουσικό σχήμα, ενώ πλαισιώνεται συχνά και από διάφορα χορευτικά σχήματα παραδοσιακών ή μοντέρνων χορών. Ο θεσμός αυτός συνεχίζει να διατηρείται μέχρι τις μέρες μας ως διήμερη συνήθως εκδήλωση.
Κατωγεφυριώτικο Καρναβάλι
- Η μεγάλη αγάπη των κατοίκων για τις αποκριές και το καρναβαλίστικο χιούμορ, μαζί με το ομαδικό πνεύμα και δημιουργική έκφραση είχε δώσει έμπνευση για το ΚΑΤΩΓΕΦΥΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ το οποίο επί μία δεκαετία κέρδιζε τα βραβεία και την αναγνώριση από τους χιλιάδες επισκέπτες της εκδήλωσης που θαύμαζαν τα άρματα, το καυστικό χιούμορ, αλλά και τα επίκαιρα μηνύματα που έστελναν οι καρναβαλιστές της Κάτω Γέφυρας. Η εκδήλωση αυτή λάμβανε χώρα την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα και αποτελούσε έναν πραγματικό άθλο για το μέγεθος της κοινότητας και τα λιγοστά οικονομικά της μέσα, δεδομένου πως διοργάνωνε, σχεδίαζε, πραγματοποιούσε και ολοκλήρωνε τόσο τα 10 συνήθως άρματα, όσο και τις φορεσιές των καρναβαλιστών με πολύ προσωπική εργασία των μελών. Η δε παρουσίαση των αρμάτων συνοδευόταν πάντοτε από ανάλογη μουσική και κάθε θέμα αποτελούσε μια μοναδική δραματοποιημένη παράσταση. Την εκδήλωση παρουσίασαν επανειλημμένα και τοπικά τηλεοπτικά κανάλια όπως το TV Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η πολυεπίπεδη κρίση στη χώρα μας μοιάζει να έκλεισε, μετά από μία επιτυχημένη δεκαετία, τον κύκλο αυτής της εκδήλωσης...
ΓΙΟΡΤΕΣ
Άλλες, μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις, που διοργανώνει συνήθως ο Πολιτιστικός μας σύλλογος και δίνουν ζωή και χαρά στον τόπο μας, είναι:
- Η γιορτή για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
- Τα κάλαντα
- Η κοπή της Βασιλόπιτας
- Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου
- Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας κ.α.
No comments:
Post a Comment